Systemisch werken met paarden is een vorm waarbij gewerkt wordt met de natuurkracht van het paard ten behoeve van de begeleiding van de mens. Een paard is trouw aan de kudde en vanuit zijn aard (een vluchtdier zijn) zeer sensitief. Hierdoor laten paarden zien wat er (onbewust) in jou omgaat. Ze doen dit puur, direct en eerlijk. Een opstelling met paarden geeft inzicht in de patronen en dynamieken van het systeem van de persoon die het ondergaat. Een vraag kan gerelateerd zijn aan een privé situatie, maar kan ook werk gerelateerd zijn. De paarden werken met de essentie van de vraag en brengen de focus aan op de kern van het vraagstuk. Een opstelling met paarden is een prachtig en krachtig middel voor persoonlijke ontwikkeling en groei. 

Opstelling met paarden 
Iedereen maakt deel uit van een systeem. Het familiesysteem is de basis. Organisaties, teams en vriendengroepen vormen ook een systeem. Wat er in een systeem gebeurt en de plaats die men daarin inneemt, hebben invloed op wat men doet en waarom. Dit gaat vaak geheel onbewust. Systemen houden zichzelf in stand; verstoringen kunnen daardoor soms generaties lang worden doorgegeven. Dit is te herkennen aan blokkades en patronen in je leven die niet (meer) dienend zijn.

In een opstelling wordt de vraag of het thema van de deelnemer, de zogenaamde vraaginbrenger, vanuit het systemisch perspectief onderzocht. Dit kan betekenen dat de plek die ingenomen wordt binnen een familie-, relatie- of organisatiesysteem wordt opgesteld. De vraaginbrenger kiest representanten uit die symbool staan voor iets of iemand uit dat systeem. Dit vindt plaats in de paardenbak, waar de paarden laten zien wat in het systeem speelt en reflecteren wat er nodig is. Zo ontvouwt zich het systeem letterlijk in de paardenbak.

Resultaat van een opstelling
Door de opstelling wordt inzicht gegeven over de plek die ingenomen wordt in een bepaald systeem. Ook de verhoudingen met anderen in dat systeem worden helder. Blokkades en gedragingen worden door de paarden met hun oerkracht en goed ontwikkelde intuïtieve vermogen gespiegeld. Mijn ervaring is dat in de bak bij de paarden oude patronen doorbroken worden en een nieuwe beweging kan ontstaan. Dit werkt zowel bij persoonlijke als werk gerelateerde thema’s.

Vraaginbrenger en representant 
Het woord zegt het al als vraaginbrenger breng je een vraag in waar je met behulp van een opstelling naar wilt kijken. Het is jouw opstelling en jouw systeem dat in de paardenbak wordt ontvouwt. Als representant kan je als iets of iemand uit het systeem van de vraaginbrenger ingezet worden. Je kan bijvoorbeeld staan voor de vader, de moeder, het gemis, het verlangen, de baas, de partner, noem maar op. In de opstelling vertegenwoordig je dat betreffende deel. Je herkent vaak iets in jezelf over datgene waarvoor je bent opgesteld en dit kan je ook inzicht geven in je eigen thema. Representant zijn is geen kunstje, iedereen kan het. Het enige dat nodig is, is een open en nieuwsgierige houding.

Workshops Opstellingen met Paarden
Gedurende het jaar geef ik vanuit het samenwerkingsverband met 4 andere systemisch paardencoaches Maanreiger (Facebook) diverse workshops in het gehele land. Kijk voor meer informatie op deze website onder het kopje Workshops.